ОГЛЯД АЛЬБОМІВ "WHITE STRIPES"

• 12-Screwdriver
  • 13-One More Cup Of Coffee
  • 14-Little People
  • 15-Slicker Drips
  • 16-St. James Infirmary Blues
  • 17-I Fought Piranhas

"White stripes" (білі смуги). Група складається з двох чоловік - брата і сестри - Джека Уайта і Мег Вайт. Джек пише всі пісні, а також займається вокалом і гітарою, Мег стукає на ударних. Хлопці з промислово-машинобудівного міста Детройт. Чим їм було ще займатися крім як не почати грати сирої, гарячий, рутовий блюз Дельти з домішкою панку а-ля "The stooges" і важкими рифами "Led Zeppelin". При записи своїх альбомів Джек, який люто ненавидить техніку (телефони, машини і т.д.), використовує виключно старі гітари без всяких там наворотів, і записати альбомчик може і в квартирі і в гаражі, коротше, там, де можна досягти максимальної енергетики і живого звучання. Також Джек віддає перевагу запис на вініловий носій, так як він найбільш точно передає первозданну атмосферу задуманого. Записуватися він також намагається з перших дублів, що також призводить до максимальної "жвавості" звуку. Вся справа в тому, що Джек любив слухати виключно старих, довоєнних блюзменів (Blind Willie McTell, Robert Johnson і т.д.) не зіпсованих всяким шоу-бізнесом та іншої подібної лушпинням. Вони грали природно, з чистою душею і совістю. Що стосується музичних критиків, то вони діляться на 2 табори: одні кажуть, що "White stripes" просто копіюють старий блюз і вони не протримаються довго зі своїм нібито примітивним звучанням (гітара, ударні, вокал), інші - що хлопці просто геніальні. Що стосується моєї думки, то я вважаю, що "White stripes" нагадали всьому світу, що класичний блюз досі живий і слушабелен, а також може заткнути за пояс більшість так званих зірок, а 5 випущених альбомів і любов публіки зайвий раз доводить що це саме так.

Перший однойменний альбом "White stripes" випущений в 1999 році (а за звучанням ніколи не скажеш що це 1999 год) містить 17 композицій. Виконано виключно за допомогою гітари, ударних і вокалу. Альбом не спіткала доля 4-го опусу "смугастих", який мав назву "Elephant", був комерційно успішним і вивів групу на світовий олімп (до речі, за нього вони отримали Grammy awards в 2004 році). Але це був альбом, що вміщає якраз ті композиції, які і були найбільше до душі хлопцям. Вони самі говорили, що "White stripes" їх найулюбленіший альбом, і що його звучання там саме шалений і правильне. І справді, це так.

"Jimmy The Exploder" - "мавпочка-психопат". Вальяжно вступ, перетікає в нервове продовження, з повільною серединою, і все за якихось 2 з половиною хвилини.

"Stop breaking down" - блюз, який виконував Robert Johnson в 1937 році. Звичайно у "White Stripes" він звучить більш експресивно і люто. Примітив барабанної партії втім, як і у всіх композиціях "смугастих", надає тільки шарм. До речі, цю річ переспівували і "Rolling Stones".

"The big three killed my baby" - "великі дерева вбили мою дитинку". Композиція про те, як Джек не любить автомобілі. Автомобілі - "великі дерева". Дуже енергійно.

"Suze Lee" - балада, природно в блюзовом виконанні.

"Sugar never tasted so good" - акустична композиція, я вважаю акустика "Led Zeppelin" у наявності.