Рецензія: Green Day - American Idiot (2004) | рецензії | British Wave

Green Day   American Idiot   [Reprise Records, 2004]   У музичній культурі існує величезна кількість різних жанрів: кожен слухач може знайти те, що до душі саме йому

Green Day

American Idiot

[Reprise Records, 2004]

У музичній культурі існує величезна кількість різних жанрів: кожен слухач може знайти те, що до душі саме йому. Однак вплив деяких стилів і напрямків на культуру і суспільство багато хто не сприймає всерйоз. У своїй рецензії хотілося б докладно розглянути видатну роботу талановитої поп-панк групи, яка залишає сильне враження, і яку хочеться переслушівать раз по раз.

Платівка каліфорнійського тріо Green Day "American Idiot" побачила світ в 2004 році. Дана робота є не просто черговим панк-альбомом, а повномасштабної рок-оперою, звучання якої різко відрізняється від попередніх альбомів групи.

Рок-опера - жанр складний. Що він вдає із себе? Щоб зрозуміти сенс всього твору, слід слухати треки в порядку їх розташування на альбомі, кожна композиція пов'язана з попередньою в смисловому і музичному аспекті.

Щоб зрозуміти сенс всього твору, слід слухати треки в порядку їх розташування на альбомі, кожна композиція пов'язана з попередньою в смисловому і музичному аспекті

Дія відбувається в Америці під час правління Буша-молодшого. Першою піснею альбому, що дала ім'я альбому, "American Idiot", задається основний ритм - швидка і енергійна, вона відкриває платівку. У ній міститься яскрава критика не тільки уряду, але і американського суспільства в цілому.

Основний зміст опери починає розкриватися з пісні "Jesus Of Supurbia". У композиції розповідається історія якогось Ісуса з Передмістя, який залишає будинок і зустрічає "проповідника" Святого Джиммі.

Головний герой відчуває себе дуже самотнім і покинутим в незнайомому місці, він розповідає нам про це в мелодійної і в той же час сильної композиції "Boulevard Of Broken Dreams", що вже стала однією з найбільш впізнаваних пісень групи.

Під впливом Святого Джиммі Ісус починає приймати наркотики, про що розповідається в "Give Me Novocaine". Далі він знайомиться з дівчиною, яка в опері іменується Whatshername, що достовно перекладається "як-її-там", і закохується в неї. Ця дівчина - бунтарка, вона активно протестує проти уряду і є таким собі символом опору - її характер розкривається в піснях "She's A Rebel". Вона так само як Ісус і Джиммі, дуже самотня.

Пізніше з'ясовується, що головний герой ніякий не Ісус з Передмістя, розкривається темна сутність Святого Джиммі, і той вмирає. Судячи з усього, Джиммі є частиною головного героя, яка представлена ​​конкретним персонажем - про ці події ми дізнаємося з треку "Letterbomb", де також розкривається лінія любовних переживань головного героя, і в пісні "Homecoming". У ній герої, які були свідками багато, повертаються додому з надією на те, що кращі часи настануть.

Протягом всієї рок-опери відбувається перетворення Ісуса з Передмістя - він вдосконалюється, змінюється і вчиться правильної життя.

Лише одного разу вокаліст і автор пісень Біллі Джо Армстронг дозволив собі відійти від основної сюжетної лінії, включивши в альбом чудову ліричну композицію "Wake Me Up When September Ends", в якій він розповідає про свого батька, який помер від раку, коли Армстронгу було всього 10 років . Деякі критики побачили в пісні протест проти війни в Іраку. Як би там не було, "Wake Me Up When September Ends" стала гідною прикрасою альбому.

"Перлинами" платівки стали дві дев'ятихвилинного композиції "Jesus Of Supurbia" і "Homecoming", де кожен учасник групи зміг внести щось своє. Саме в пісні "Homecoming" ми можемо почути вокал бас-гітариста Green Day Майкла Дёрнта замість звичного бек-вокалу в його виконанні.

Не можна не відзначити зрослу майстерність колективу в порівнянні з попередніми альбомами - складні і оригінальні барабанні партії, цікаве звучання основної гітари (на основний гітарі та клавішних грають два неофіційних учасника групи, які беруть участь в записі альбомів і концертах групи з 1999 року), що запам'ятовується звучання бас -гітара і м'які клавішні партії, що підкреслюють основний енергійний ритм, стали "козирною картою" нового звучання Green Day.

Цікавою знахідкою стало поєднання декількох пісень в одній - ці пісні єдині по тематиці, але ритм і техніка виконання різні, хоча і перегукуються. Причому, це стосується як 9-хвилинних композицій, де такі переходи роблять пісню легкої для прослуховування через різне, ненадоїдливий ритму, так і більш коротких пісень, таких як "Letterbomb" і "St. Jimmy". Цей оригінальний стиль нині асоціюється саме з творчістю Green Day.

Альбом цікавий своєю яскравою критикою непродуманої і нераціональної політики Джоржа Буша-молодшого і сучасного американського "суспільства споживання". І саме через настільки відкритої критики навколо альбому було багато суперечок серед учасників інших колективів, зокрема, лідер групи Coldplay заявив, що дана робота дуже непатріотична, і ставить це в мінус Green Day.

Як би там не було, і шанувальники групи, і прості обивателі, і досвідчені музичні критики високо оцінили рок-оперу. "American Idiot" став мультиплатиновим, за нього група отримала "Греммі".

Отже, не можна недооцінювати вплив альбому "American Idiot" на музичну культуру і культуру в цілому. Даний твір зуміло не тільки внести істотні зміни в панк-сцені, а й вплинуло на свідомість народу, підкорило мільйони меломанів по всьому світу, вплинуло на сучасне мистецтво і залишило яскравий слід в історії музики.

Знайшли помилку? Повідомте нам про це - виділіть помилковий, на Вашу думку, фрагмент тексту, натисніть Ctrl + Enter, в вікно, що з'явилося впишіть коментар і натисніть "Відправити".

Що він вдає із себе?
Знайшли помилку?