Mos ec, por ngas! Automjetet e ardhshme sot

  1. Segway apo si filloi të gjitha
  2. Giroskuter
  3. Girobord
  4. blisks
  5. Tani ne elektrizojmë gjithçka - biçikleta elektrike, skuterë dhe bikes
  6. Çfarë ndodh më pas

Nuk ka gjasa që dikush të argumentojë me faktin se teknologjia po ndryshon jetën tonë të përditshme. Teknologjitë e reja po dalin, dhe me ta kemi mundësi të reja. Blejmë një vegël dhe kjo ju lejon të zgjidhni detyrat e përditshme. Pajisjet e teknologjisë së lartë na rrethojnë kudo - smartphones, tableta, kompjutera. Ata bënë një revolucion real të informacionit. Por risi vjen në fushën e lëvizjes. Prodhuesit tashmë na ofrojnë atë që mund të quhet pajisje të transportit personal - hoverboards dhe gyroboards, segways dhe monowheels, dhe shumë pajisje të tjera të nxitura nga motorët elektrikë. Pajisjet janë të heshtura dhe të rehatshme, nuk konsumojnë lëndë djegëse dhe janë të rimbushur nga një prizë në shtëpi.

A do të bëjnë një revolucion transporti? Kjo është një çështje e së ardhmes së afërt. Por nëse mund ta ndryshojnë jetën tuaj, duhet të mendoni tani. Për ta bërë këtë, ne kemi mbledhur llojet më të njohura të automjeteve personale elektrike dhe ju tregojmë për to.

Segway apo si filloi të gjitha

Historia e gyrotransport personal fillon me Segway. Në vitin 2001, shpikësi dhe themeluesi i Segway Inc, Dean Kamen, prezantoi pajisjen në botë, diçka që ngjan me një karrocë antike, por vetëm pa kuaj. Megjithatë, mendërisht ata ishin të nënkuptuar, madje edhe dy. Dy motorë kompakt elektrikë që i vendosnin rrotat në lëvizje kishin një fuqi prej vetëm dy kuaj-fuqi.

Dy motorë kompakt elektrikë që i vendosnin rrotat në lëvizje kishin një fuqi prej vetëm dy kuaj-fuqi

Segway x2 SE

Pra, Segway është një mjet elektrik me dy rrota që ju lejon të lëvizni gjatë qëndrimit tuaj. Jashtë, këto janë dy rrota, një platformë dhe një timon. Dy motor elektrik janë të fshehura brenda rastit - secili ka rrota, bateritë, sensorë xhiroskopik dhe të lëngshëm të animimit, si dhe elektronikë të mençur. Segway kontrollohet në një nivel intuitiv duke lëvizur qendrën e gravitetit të kalorësit (duke ecur përpara dhe prapa, duke ndaluar dhe duke rregulluar shpejtësinë) dhe duke përdorur timon (kthesa).

Për të nisur lëvizjen ju duhet të anim përpara trupit. Rritja e pjerrësisë do të rrisë shpejtësinë. Kthimi mbrapa do të ngadalësojë ose të ndalojë. Në versionin e parë të Segway, kthesat janë kryer me ndihmën e një çelës rrotullues, në modele moderne tilt i kolonës drejtuese është në të djathtë dhe të majtë.

Një tipar i Segway-it, krahasuar me automjetet e tjera që kanë ekzistuar ndonjëherë para tij, është aftësia për vetëbalancim automatik, për shkak të sensorëve gyroskopik (dhe për këtë arsye gyrotransport), elektronikës dhe motorëve që e lidhin pajisjen në mënyrë që të mos anashkalohet.

Segway i2 SE i prodhuar tani ka një peshë prej 47.3 kg dhe arrin një shpejtësi deri në 20 km / h. Gama është 38 km. Pesha maksimale e përdoruesit, përfshirë ngarkesën transportuese - 117 kg. Off-road Segway x2 SE peshon më shumë - 54.3 kg, dhe ka një distancë më të shkurtër - 19 kilometra në terren të ashpër dhe 32 kilometra në një rrugë të sheshtë.

Dean Kamen përshkroi segways si "një kryq në mes pantofla dhe një biçikletë" dhe ishte i sigurt se shpikja e tij së shpejti do të bënte një revolucion të transportit. Por kjo nuk ndodhi. Ndoshta për shkak të çmimit të lartë - kostoja e një segway mund të krahasohet me koston e një makine të vogël. Ndoshta sepse autoritetet e shumë vendeve nuk kanë vendosur për rregullimin legjislativ të këtij lloji të transportit, mund të jetë e rrezikshme për këmbësorët dhe nuk është e sigurt për pronarët të udhëtojnë në rrugë. Dhe ndoshta sepse është e nevojshme që të mësohemi me një transport të tillë.

Por vetë ideja jeton. Segway ishte i pari, dhe pas tij u shfaqën automjete të tjera personale elektrike. E njëjta kompani Segway Inc është blerë nga prodhuesi kinez i transportit personal të e-transportit Ninebot Inc (në pronësi të Xiaomi gjithëpranishëm), aktualisht, ndoshta, prodhuesi kryesor i transportit personal elektrik.

Giroskuter

Aktualisht, në një mjedis ku prodhuesit dhe shitësit nuk kanë kuptuar formulimin e saktë, Segway mund të quhet gjithashtu një hoverboard. Vetëm e madhe. Prandaj, nganjëherë pajisjet që duken si Segway quhen mini-segways, por më shpesh ata janë gyroscooters.

Prandaj, nganjëherë pajisjet që duken si Segway quhen mini-segways, por më shpesh ata janë gyroscooters

Ninebot Elite dhe Segway i2 SE

Tani produktet Segway po zhvillohen kryesisht nga segmenti i korporatës, përdoren nga punonjësit e postave, guidat turistikë dhe policia e patrullimit. Kompani të ndryshme blejnë segmente për lëvizje brenda depo dhe lokaleve të prodhimit. Qiraja e gjerë e segveev në qira. Konsumatorët më shpesh blejnë pikërisht mini-segways - gyroscooters.

Prodhuesit kryesorë të xhiroskopëve, pajisjet e të cilave janë gjerësisht të përfaqësuara në treg, janë kompania e përmendur tashmë Ninebot, si dhe InMotion dhe Airwheel. Natyrisht të gjitha kompanitë nga Kina.

Hoverboards mund të kenë disa dallime nga Segway klasik për të cilin jemi mësuar. Për shembull, në mini Segways nga InMotion, rrotat janë më të vogla dhe janë të vendosura nën platformën në të cilën përdoruesi është i vendosur. Si rezultat, gjerësia e pajisjes është bërë më pak, që do të thotë që mund të kalosh nëpër çdo derë, të cilën zakonisht nuk mund të bëni jo vetëm në Segway, por edhe në Ninebot më kompakt.

InMotion R1EX

InMotion R1EX është një nga hoverboards më të njohura në treg. Pesha e pajisjes është 16 kilogramë. Shpejtësia maksimale prej 15 km / h. Rezerva e energjisë prej 35 km. Për transport, pajisja mund të shpërbëhet dhe do të përshtatet lehtë në bagazhin.

Scooters elektrike nga Ninebot paraqiten në versionin klasik me një kolonë rrotulluese - rrota, dhe me një kolonë që kontrollohet nga gjunjët.

Scooters elektrike nga Ninebot paraqiten në versionin klasik me një kolonë rrotulluese - rrota, dhe me një kolonë që kontrollohet nga gjunjët

Ninebot Mini

Gyroskuter Ninebot Mini ka një peshë të vogël prej vetëm 12.8 kilogram. Gama e 22 km. Shpejtësia maksimale e mundshme është 16 km / h. Me ndihmën e aplikacionit për telefonin Ninebot Mini, mund ta kontrolloni dhe ta kontrolloni atë nga distanca, duke e kthyer atë në një model të vërtetë të kontrolluar nga radio.

Vëllai i tij më i madh Ninebot Elite ka më shumë peshë - 23.5 kg, dhe, në përputhje me rrethanat, një distancë më të madhe të lëvizjes - 30 km. Shpejtësia maksimale e kësaj pajisjeje është 20 km / h.

Ashtu si makina, gyroskooters kanë alarm, gjithashtu janë të disponueshme dritat LED, folës që ju lejojnë të luani muzikë nga telefoni juaj dhe të jepni sinjale paralajmëruese. Pothuajse të gjithë prodhuesit ju lejojnë të kontrolloni veglën e transportit duke përdorur një smartphone.

Girobord

Dhe tani ne heqim kolonën e drejtimit nga dizajni, dhe marrim një gyroboard. Përsëri, ky vegël quhet gjithashtu një hoverboard, dhe gjithashtu një hoverboard ose smartway. Dhe madje edhe një xhirocycle me dy rrota. Shpikësi shumë i njëjtë i pajisjes - Shane Chen (Shane Chen) i cili e krijoi atë dhe e patentoi atë në vitin 2012, e quajti ideologjinë e tij Hovertrax.

Shpikësi shumë i njëjtë i pajisjes - Shane Chen (Shane Chen) i cili e krijoi atë dhe e patentoi atë në vitin 2012, e quajti ideologjinë e tij Hovertrax

Hovertrax

Vërtetë, kjo patentë nuk i sillte atij para. Në Kinë, rreth 11,000 ndërmarrje bëjnë borde xhiro, mbi një miliard pajisje janë mbledhur, por shpikësi nuk merr asgjë nga kjo. Në të njëjtën kohë, kompania e Chen, sipas shpikësit, mblodhi vetëm disa mijëra pjesë të pajisjeve të tilla.

Giroboard përbëhet nga dy pjesë, secila prej të cilave përbëhet nga një rrotë dhe një platformë për këmbët. Të dyja pjesët anojnë në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri. Çdo rrotë ka motorin e vet elektrik, baterinë, xhiro sensor dhe accelerometer. Kontrolli kryhet nga lëvizja e këmbëve. Tiltja e njëkohshme ju lejon të lëvizni mbrapa dhe me radhë, animimi i vetëm një platforme lejon kthimin.

Ashtu si vëllezërit "më të vjetër", ju mund të ngarkoni vegël nga një prizë normale e shtëpisë. Ngarkimi i një baterie të pajisjeve të tilla, mesatarisht, zgjat një e gjysmë deri në dy orë, gjë që siguron një rezervë të energjisë deri në 20 kilometra.

Meqenëse ka shumë prodhues të gyroboards, dhe pajisjet si një kopje të tërë njëri-tjetrin, është e vështirë të veçosh një person. Dallimet kryesore në diametrin e rrotave dhe peshën e pajisjeve - gyroboard në rrota 6 inç peshon zakonisht 11 kg, në 10 inç - 13.5 kg. Shpejtësia maksimale varion nga 12 në 16 km / h.

blisks

Çdo gjë e përsosur, siç thonë ata, është e thjeshtë. Dhe kjo vlen edhe për gyrotransport. Cilat mund të jenë rrota më të lehta? Kjo është ajo. Lloji i ardhshëm i transportit elektronik portativ është monohueli. Është një cikël gyro. Krijuesi i monokollarit të parë, Shane Chen, tashmë i njohur për ne, është edhe kreu dhe themeluesi i Inventistit, i cili prodhon gyroboards, monocolos dhe mënyra të tjera inovative të transportit që ju lejojnë të lëvizni si në tokë ashtu edhe në ujë. Kompania prodhon edhe lundra të modifikuara.

Kompania prodhon edhe lundra të modifikuara

Ninebot Një-E +

Pajisja e rregulluar nuk është më e lehtë. Brenda rastit ka një rrotë, jashtë ka një dorezë bartëse dhe hapa palosshme. Motorët dhe sensorët janë të vendosur brenda vetë rrotave. Bateria dhe elektronika janë të vendosura në strehim. Rasti vetë është bërë prej plastike të qëndrueshme për të përballuar të gjitha goditjet e fatit që janë përpara saj. Dhe pajisjet e tilla nganjëherë duhet të bien dhe goditen, veçanërisht në fazën e trajnimit të pronarit.

Si edhe në gyroçot dhe gyroboot, kontrolli kryhet duke lëvizur qendrën e gravitetit. Kur ju ndaloni ju duhet të ligët në këmbë.

Përkundër thjeshtësisë së konceptit, prodhuesit kanë tendencë të plotësojnë pajisjet e tyre me diçka të veçantë. Pra Ninebot One-E + ju lejon të montoni rrota shtesë të vogla në hapat anësorë, gjë që e bën të mësuarit më të shpejtë dhe më të sigurt. Një-E + është modeli anësor i Ninebot. Pajisja lejon që ajo të arrijë shpejtësi deri në 22 km / h, vargu është 35 kilometra. Pesha e pajisjes është 14 kilogramë.

Inmotion V3 Pro

Por Inmotion V3 Pro, një rrota e cila gjithashtu mund të gjendet në shitje, është në fakt një dy rrota. Po, kjo është e drejtë, për stabilitet më të madh, ajo është e pajisur me dy rrota binjake prej 14 inç. Pesha e pajisjes - 13.5 kg. Shpejtësia maksimale - 18 km / h. Gjerësia deri në 20 kilometra.

Modelet nga prodhuesit kryesorë sigurojnë kthim rikuperues të energjisë së shpenzuar gjatë udhëtimit. Kur zbret nga rrëshqitja, rrota rimbush bateritë, gjë që në këtë mënyrë rrit distancën e vozitjes.

Ndonjëherë pronari i rrotave duhet të lëvizë jo vetëm për të, por edhe ta veshin atë. Prodhuesit janë kujdesur për këtë. Në monocycles moderne, një trajtim të anulohet është dhënë, të ngjashme me ato të valixhet dhe çanta e udhëtimit. Tani ju nuk keni nevojë ta mbani atë në duart tuaja, por ju mund ta rrotulloni atë si një çantë udhëtimi.

Inovacioni monovelë me dorezë të ngritur

Tani ne elektrizojmë gjithçka - biçikleta elektrike, skuterë dhe bikes

Nëse është e mundur për të krijuar lloje të reja të automjeteve elektrike, atëherë pse të mos kthehet bikes dhe scooters tashmë të njohura për ne me ato elektrike. Si rezultat, transporti do të jetë i shëndetshëm dhe mjaft i përshtatshëm. Hipur në një biçikletë elektrike ju mund të pedal derisa ju të lodhur. Dhe pastaj shkoni vetëm në elektrike. Rregullo fuqinë e motorit elektrik lejon mbytjen.

Rregullo fuqinë e motorit elektrik lejon mbytjen

Biçikletë elektrike WBLDDC Champione

Biçikleta elektrike ka një avantazh, si mbi bikes konvencionale dhe mbi motoçikletave me motor dhe motoçikleta. Ndryshe nga kjo e fundit, ajo mund të ruhet në mënyrë të sigurtë në apartament, nuk ka erë të benzinës dhe nuk del nga ai vaj. Nuk ka nevojë të regjistrohen dhe të marrin të drejta. Në të njëjtën kohë, bikes elektrike kanë karakteristika të mira shpejtësi për këtë lloj transporti, për disa modele është deri në 60 km / h.

Nga modelet e paraqitura në treg, mund t'i kushtoni vëmendje bikes elektrike të markave Like.Bike dhe WBLDDC. Për shembull, biçikleta elektrike WBLDDC Campione është një zgjidhje e shkëlqyeshme për ata që preferojnë të shkojnë aty ku përfundojnë rrugët.

Për shembull, biçikleta elektrike WBLDDC Campione është një zgjidhje e shkëlqyeshme për ata që preferojnë të shkojnë aty ku përfundojnë rrugët

Elektro Scooter InMotion L6

Bëhuni elektrike dhe skuter. Ata janë më të lehta se bikes elektrike dhe më kompakt. Për më tepër, pothuajse të gjitha Scooters kanate. Natyrisht, ju do të keni për të përzënë ndërsa qëndroni, por kjo bezdi duhet të eliminohet duke blerë një model me një vend të lëvizshëm ose të palosshme. Në ditët e sotme, scooters nga prodhuesi i përmendur tashmë e gyroscooters dhe InMotion monowheels, dhe E-Twow dhe Like.Bike janë të përfaqësuara gjerësisht në treg.

Por krijuesit e Like.Bike SEEV vendosën të mos kufizohen në kuadrin e koncepteve të vendosura, pasardhësit e tyre janë në të njëjtën kohë një skuter, një skuter dhe madje edhe një motor. Me një fjalë, kjo është një minibike elektrike.

Edhe pse imagjinata e inxhinierëve nuk ishte e kufizuar nga asgjë, pajisja doli të ishte minimaliste. Koncepti bazohet në lehtësinë dhe stilin në të njëjtën kohë. Nuk ka asgjë të tepërt në të.

Ashtu si

Pesha elektrike biçikletë - 55 kilogramë. Shpejtësia maksimale - 35 km / h. Ekzistojnë 2 mënyra lëvizëse ekstreme Le, ajo siguron një largësi maksimale prej 80 km me shpejtësi deri në 5 km / h, dhe Sport - kilometrazhin 25 km, me shpejtësi deri në 35 km / h. Ju mund të ngasin atë si të ulur dhe në këmbë, dhe nëse ju dëshironi, ju gjithashtu mund të ndihmojë me këmbën tuaj.

Përveç kësaj, Like.Bike SEEV është e pajisur me një kompjuter në bord. Por meqenëse dizajni minimalist nuk siguron ndonjë shfaqje, të gjitha informatat rreth parametrave të lëvizjes mund të merren përmes telefonit. Aplikimi për sistemet operative të iOS dhe Android ju lejon të kontrolloni fuqinë e biçikletës elektrike nga një smartphone, dhe kështu të rregulloni kilometrazhin maksimal.

Çfarë ndodh më pas

Epo, para së gjithash, ne patjetër po presim për lloje të reja të transportit personal, të lehta në peshë dhe të përshtatshëm për të vepruar. Kompakte dhe inteligjente. Të tilla që mund të përdoren çdo ditë dhe në të gjitha kushtet. Prodhuesit vazhdimisht po vijnë me diçka të re dhe është e vështirë të thuhet se çfarë tjetër do të dalin me ta.

Është mjaft logjike pamja e veglës në të cilën çdo këmbë do të ketë në timon me një motor elektrik. Megjithatë, ky vegël tashmë është atje, quhet Orbitwheel. Dhe përsëri, prapa tij është Chen i palodhur Shane. Orbitwheel është një kryq në mes të skateboard dhe një palë patina roller. Ideja nuk është bërë aq e përhapur sa shpikjet e tjera të Chen. Nëse Orbitwheel bëhet një pajisje për çdo ditë ose mbetet vetëm një lodër, koha do të tregojë. Ndoshta jo të gjithë do të gëzojnë duke hipur anash çdo ditë.

Orbitwheel

Së dyti, gjithnjë e më shumë njerëz do të përdorin transportin personal elektrik dhe kjo do të sjellë një ndryshim në infrastrukturën urbane. Do të ketë rrugë nga të cilat mjetet e transportit mund të plotësohen gjatë ngasjes. Kjo do t'ju lejojë të udhëtoni distanca të gjata me kapacitet më të vogël të baterisë. Projektet e ngjashme, por për automjetet elektrike, tashmë janë duke u zhvilluar në disa vende, pse nuk e shtyjnë idenë tek automjetet portative.

Pajisjet ekzistuese do të përmirësohen nga prodhuesit, ata do të bëhen më të lehta dhe më të gjata. Në diçka që përsërit rrugën e makinës, ata do të blejnë DVR për të regjistruar gjithçka që po ndodh në rrugë. Gjurmuesit e GPS nuk do të jenë të tepërta, gjithmonë do të dini se ku gjendet pajisja juaj, gjë që është veçanërisht e rëndësishme nëse vjedh.

Pajisjet po bëhen "më të mençura" dhe nëse tashmë xhaketa hokej mund të lëvizin pa një kalorës, duke iu bindur komandave nga një telefon celular, atëherë nesër mund të lëvizin përreth qytetit, ku thoni, pra do të bëhen pa pilot. Për shembull, kur ktheheni nga një udhëtim, mund të dërgoni një ekip në pajisjen tuaj personale të transportit për t'ju takuar në stacionin e trenit. Me ardhjen e trenit, ai do të rrokulliset në platformë.

Dhe së fundmi, në segmentin e mbajtur kohët e fundit CES 2016, Xiaomi dhe Intel demonstruan një robot në platformën Ninebot. Në fakt, i njëjti hoverboard, i plotësuar vetëm nga duart dhe një ekran mbi të cilin shfaqet një fytyrë miqësore. Roboti nga Segway mund të lëvizë në mënyrë të pavarur, dhe nëse ka një dëshirë, ju mund të hipni në të.

Roboti nga Segway mund të lëvizë në mënyrë të pavarur, dhe nëse ka një dëshirë, ju mund të hipni në të

Foto: theverge.com

A do të bëjnë një revolucion transporti?
Cilat mund të jenë rrota më të lehta?