Kabllo për lidhjen e kompjuterit dhe televizorit: Lidhja

 1. Llojet e lidhjes përmes telave
 2. Si ta lidhni televizorin me kompjuterin nëpërmjet HDMI
 3. Lidhësi VGA është ende popullor
 4. S-video lidhës
 5. Variantet e lidhësve dhe kombinimet e tyre
 6. Lidhni televizorin pa tela
 7. Miracast
 8. Smart TV
 9. Konfigurimi i kompjuterit

Parajsa dixhitale tashmë ka ardhur

Mosha dixhitale tashmë na ka mbuluar të gjithë. Sot, pa kompjutera, asnjë fushë e veprimtarisë njerëzore nuk është e paimagjinueshme, dhe industria e argëtimit po lulëzon me teknologjinë kompjuterike. Ne kujtojmë se si monitorët e parë prej 21 inç dukeshin të mëdha për ne, por sot ju nuk do të habitni askënd, dhe shumë preferojnë televizorët me numër të madh të lidhur me sistemin si një alternativë.

Sot ne do të zgjedhim kabllon më të mirë për lidhjen e një kompjuteri dhe një televizori, mësojmë se si ta bëjmë lidhjen si duhet dhe gjithashtu shumë gjëra interesante në lidhje me këtë temë.

Llojet e lidhjes përmes telave

Llojet e Lidhjes Popullore

Lidhja e televizorit në kompjuterin tuaj personal, laptop apo tabletë kompakt mund të bëhet në mënyra të ndryshme, zgjedhja e së cilës varet nga aftësitë e pajisjeve.

 • Në pajisjet moderne, problemet zakonisht nuk ngrihen, por me të vjetrën mund të ketë disa probleme teknike.
 • Vlerësimi i lidhjeve do të ndërtohet nga ne në rendin e racionalitetit dhe optimitetit, duke filluar me opsionet më të zakonshme dhe duke përfunduar me ato më të rralla.
 • Në pjesën e dytë të artikullit do të analizojmë mënyra alternative që do t'ju lejojnë të krijoni një lidhje kur është e vështirë të përdorni kabllot klasike.

Pra, këtu janë të gjithë kabllot që ne mund të instalojmë:

Pra, këtu janë të gjithë kabllot që ne mund të instalojmë:

Kabllo për lidhjen e një televizori dhe kompjuteri HDMI

 • Kabllo HDMI që transmeton imazhin dhe zërin në cilësi digjitale. Nuk është vetëm prioriteti më i lartë në aspektin e imazheve, por edhe më i përshtatshmi, pasi që vetëm një lidhje duhet të lidhet.

Kabllo VGA

 • VGA - ky tel transmeton një imazh analog. Kartat moderne video shpesh nuk e kanë këtë lidhës, por disa vjet më parë, të gjitha pajisjet ishin të pajisura me të. Kjo dalje video mund të gjendet në shumicën e modeleve të laptopëve. Minus i lidhjes është se ajo nuk mund të transmetojë zë, prandaj, një kabllo të veçantë 3.5 mm mini-Jack përdoret me të. Cilësia e imazhit mbetet në nivel.

Kabllo DVI

 • DVI - ky lidhës konsiderohet plotësisht i kompjuterizuar, kështu që nuk është i instaluar në TV. Megjithatë, mund të përdoret duke aplikuar adaptuesit në opsionet e listuara më sipër. Sinjali i dhënë nga kabllo është dixhital, nganjëherë analog.

Interesante të dihet! Ky lidhës nuk mund të transmetojë tinguj, prandaj duke përdorur një përshtatës për HDMI, mos prisni që ajo të shfaqet.

Ky lidhës nuk mund të transmetojë tinguj, prandaj duke përdorur një përshtatës për HDMI, mos prisni që ajo të shfaqet

Kabllo S-video

 • S-video - kabllo e paraqitur është vjetëruar për një kohë të gjatë dhe nuk përdoret as për transmetimin e sinjalit televiziv, por nganjëherë është pikërisht ajo që ju duhet ta instaloni, sepse ato ishin në kartela më të vjetra video dhe nuk mund të ketë lidhje të tjera në televizor.

Tani le të gjejmë më në detaje se si janë bërë lidhjet e listuara.

Si ta lidhni televizorin me kompjuterin nëpërmjet HDMI

Kabllo për lidhjen e TV dhe laptop

HDMI (Multimedia Interface High Definition) është një standard multimedial i vetëm modern që mund të transmetojë një pamje të rezolucionit të lartë dhe tingull të njëjtë me cilësi të lartë. Kjo ju lejon të lidhni jo vetëm televizorin, por edhe altoparlantët që kanë nevojë të transmetojnë zë veç e veç, përmes kanaleve.

Çdo televizor modern, madje edhe më i lirë, ka të paktën një ose dy inpute të tilla - kështu duken në foto.

Çdo televizor modern, madje edhe më i lirë, ka të paktën një ose dy inpute të tilla - kështu duken në foto

Ky lidhës do të jetë në televizor dhe në kompjuter

Forma e prizës është bërë në mënyrë të tillë që të mos mund të lidhet gabimisht - ka një ngushtim me kthesa në pjesën e poshtme. Megjithatë, jo të gjitha lidhësit duken në këtë mënyrë, sepse ekziston një opsion për pajisjet kompakte (tableta, ultrabooks, smartphones).

Në përgjithësi, kabllot mund të ndahen në klasa, ndër të cilat ekzistojnë mundësitë e mëposhtme:

 • Lloji "A" është një kabllo dixhitale standarde e aftë për të transmetuar një sinjal në rezolucione deri në 1920 * 1080. Përdoret kur lidhet, më shpesh se opsionet e tjera. Çmimi është më i ulëti.
 • Lloji "B" është një kabllo më e avancuar që mund të transferojë një foto në rezolucionin 4K pa humbje të cilësisë dhe një sinjal të kualitetit të lartë në 3D.

Konektori HDMI kompakt

 • Llojet "C", "D" - këto janë lidhësit e përmendur për pajisje të vogla. Lidhni ato me kabllo standarde përmes adaptuesve, ose tela nga buza e dytë ka një prizë të formës standarde dhe madhësisë.

Pjesa tjetër e informacionit mbi kabllot mund të gjenden lehtë në faqen tonë të internetit ose burimet e specializuara të palëve të treta. Ne tani jemi të interesuar për pak, kështu që shkoni direkt në lidhje.

Pra, të gjitha daljet video në kompjuter gjenden në anën e pasme të njësisë së sistemit, në kartën grafike ose në motherboard. Ja se si zakonisht duket në praktikë.

 • Në fotot e paraqitura, keni parë mundësitë për daljet në kompjuterë dhe laptopë. Nga dallimet e jashtme, ju mund të shihni se VGA në laptopë nuk ka fije për vida në rritje - kablli thjesht futet.
 • Gjëja e parë që duhet të bëni është të konsideroni me kujdes të gjitha daljet. Nëse në mesin e tyre ekziston HDMI që na nevojitet, atëherë ne thjesht vendosim në fund një kabllo dhe instalojmë njësinë në vend.
 • Ne po shohim një lidhje të ngjashme në anën e pasme të televizorit, kujtojmë numrin e saj dhe bëjmë lidhjen. Manipulimet me fundin e kabllit këtu, pastaj vazhdoni me konfigurimin e pajisjes.

Lista e burimeve të sinjalit në dispozicion

 • Në varësi të markës së TV, menyja e tyre do të ndryshojë, por skema e përgjithshme (me përjashtim, ndoshta, Phillips) do të jetë shumë e ngjashme.
 • Në telekomandë shtypet butoni i përzgjedhjes së prodhimit. Mund të quhet ndryshe: Në, TV Në, Burim, TV AV, një rreth me një shigjetë që tregon brenda dhe kështu me radhë. Zakonisht është në rresht, por jo një fakt.

Këshillë! Nëse nuk e keni gjetur butonin që ju nevojitet, ndihma do t'ju udhëzojë në televizor.

 • Pas shtypjes së butonit, do të shihni në ekran një listë me hyrjet në dispozicion. Zgjidhni prej tyre HDMI me numrin e nevojshëm dhe klikoni "Ok".
 • TV do të fillojë të perceptojë videon dhe zërin nga hyrja e specifikuar, duke injoruar pjesën tjetër.
 • Tjetra, ju konfiguroni kompjuterin, por ne do të tregojmë për këtë në fund të artikullit, në kapitullin përkatës.

Lidhësi VGA është ende popullor

Në anën e pasme të këtij TV ka një hyrje VGA.

Teknikisht, lidhja e lidhësit VGA është pothuajse e njëjtë me procedurën e përshkruar tashmë, përveç se forma e lidhësit është e ndryshme dhe siç kemi thënë, një kabllo e veçantë kërkohet për transmetimin e audios.

 • Shikoni me kujdes foton. Input VGA quhet PC IN aty (emri RGB gjithashtu mund të jetë i pranishëm) - kjo është e rëndësishme, pasi kjo do të na ndihmojë të gjejmë të dhënat e duhura për zërin.
 • Zakonisht ndodhet afër, por përjashtimet janë të mundshme. Në rastin konkret, ne shohim në të djathtë të dhëna, të nënshkruar si - PC / DVI Audio IN. Është e nevojshme që të futet një kabllo mini-Jack prej 3.5 mm, si në kufje.
 • Nëse nuk lidhet lidhësi audio, kjo do të thotë që televizori nuk mbështet transmetimin e njëkohshëm të zërit nga ky input. Ju mund të dilni nga situata duke lidhur një sistem të jashtëm të altoparlantëve me kompjuterin, fuqia e të cilit do të jetë e mjaftueshme për të shikuar filma dhe gjëra të tjera të rehatshme.

Këshillë! Përveç hyrjes audio, mund të ketë një dalje në televizor që do të duket saktësisht e njëjtë. Ju mund t'i dalloni ato nga "shtiza" ose duke shënuar. Dalja mund të nënshkruhet si AUDIO OUT, aty mund të nxirren kufje ose një rreth nga të cilin shigjeta shkon.

S-video lidhës

S-video kabllo me kalimin në klasik "tulips"

Ky lloj kablli është gjithashtu analog dhe nuk është i dizajnuar për të transmetuar një sinjal zanor. Ju mund të gjeni adaptorë për shitje nga ky lidhës në televizion tjetër, në mënyrë që nëpërmjet këtij produkti në PC të mund të prishni çdo televizor.

Në televizorin pranë kabllos, gjithashtu mund të shihni bazat e ndara për zë, por më shpesh kombinohen me të njejtat tulips (AV). Kjo është, hyrjet e tyre audio do të ndahen, dhe imazhi do të transmetohet nga kabllor i lidhur.

Variantet e lidhësve dhe kombinimet e tyre

Shpesh ndodh që vetëm lidhësi i duhur në televizor ose kompjuter nuk mund të jetë. Në këtë rast, përshtatës të ndryshëm do të ndihmojnë.

Le të shohim ato më të zakonshmet:

Përshtatës DVI në VGA

 • Adaptori më i zakonshëm është dizajnuar të kalojë nga lidhësi DVI në VGA. Zakonisht bundled me shumë karta video që nuk kanë një dalje të veçantë VGA. Nëse një pajisje e tillë nuk do të përfshihej, atëherë mos nxitoni për të kandiduar pas tij në dyqan. Ky lidhës nuk mund të mbështesë transferimin analog të sinjalit.
 • Në mënyrë që të mos merrni hutuar, ju duhet të saktë të përcaktuar llojin e lidhës DVI, e cila ka 4 copa. Hapni specifikimet e kartës suaj video, e cila mund të gjendet në internet dhe të shihni shenjën e saktë.

Llojet e DVI dhe lidhje të tjera

 • Lidhja DVI-I Single - Ky lloj mbështet transmetimin e njëkohshëm të sinjaleve dixhitale dhe analoge, prandaj është i përshtatshëm për lidhjen e përshtatësit që konsiderohet nga ne. Shtimi "Lidhje e vetme" do të thotë se sinjali dixhital transmetohet në regjimin me një kanal.
 • DVI-I Lidhja e dyfishtë - pothuajse i njëjti lidhës, por ka një kanal të dyfishtë për numrat.

Interesante të dihet! Të dyja versionet transmetojnë një foto në rezolucionin e 1920x1080.

 • DVI-D Lidhja e vetme - ky dalje nuk transmeton një sinjal analog, dhe nuk ka kuptim në blerjen e një përshtatës për të - asgjë nuk do të funksionojë. Ky standard përdoret, për shembull, në të gjitha kartat video të serive nVidia 10 - ne ju kujtojmë se VGAs janë duke u braktisur.
 • DVI-D Lidhje e dyfishtë - ky lidhës për shkak të gjerësisë së brezit më të lartë mund të transmetojë një foto me një rezolucion prej 2560x1600 piksele. Si edhe versioni i mëparshëm, nuk përdoret për të transmetuar një sinjal analog.
 • DVI-A është një variant mjaft i rrallë që është projektuar për të transmetuar vetëm një sinjal analog. Prisni, kemi shkruar se lidhësit 4, dhe kjo 5 në një rresht! Kjo është e drejtë - kjo është mënyra e përcaktimit të prizës në përshtatës për lidhjen e pajisjeve analoge.

Në përgjithësi, ne tërheqim vëmendjen tek letra e caktuar në emrin e lidhësit - I lejon përdorimin e një përshtatës, D - nr.

Në përgjithësi, ne tërheqim vëmendjen tek letra e caktuar në emrin e lidhësit - I lejon përdorimin e një përshtatës, D - nr

DVI - RCA

 • Përshtatës i mëposhtëm mund të përdoret nëse TV nuk ka një hyrje VGA, por ka një komponent RCA.

Tranzicioni në Tulip dhe S-video

 • Ky opsion është i ngjashëm me qëllimin e mëparshëm, por mund të lidhni një "tulip" ose s-video me të. Ju do të pyetni pse ka vetëm një përfundim të tulipit. Ne do të përgjigjemi sepse dy të tjerët transmetojnë tingullin dhe nuk janë të nevojshëm këtu.

Ky përshtatës është vetëm për shifra.

 • Ne kemi përmendur tashmë përshtatësin e mëposhtëm në tekst. Ajo ka për qëllim transmetimin dixhital të të dhënave, kështu që lloji i lidhësit nuk ka rëndësi.

Këshillë! Me një lidhje të tillë, sinjali i zërit nuk do të dërgohet në televizor dhe nuk do të jetë e mundur të lidhet veçmas me televizorin, meqë HDMI nuk ka hyrje shtesë audio. Për këtë arsye, zëri duhet të furnizohet për të ndarë pajisjet e riprodhimit.

 • Gjithashtu në shitje ju mund të gjeni adapters nga VGA në pothuajse çdo input analog, qoftë ajo RCA, tulips, apo edhe SCART.

Përshtatës VGA-SCART

 • Ne shkruam se HDMI transmeton vetëm një sinjal dixhital, por kjo nuk do të thotë që të njëjtën VGA nuk mund të lidhet me të. Për të zbatuar këtë skemë, nuk përdoren vetëm adaptuesit, por të gjithë konvertuesit.

Tranzicioni nga shifra në analog

 • Converters mund të ketë një furnizim të veçantë të energjisë, ose ata mund të marrin atë nga një kompjuter. Në funksionale nuk ka dallim të madh, kështu që ju mund të preferoni pajisje më kompakte.
 • Gjithashtu, HDMI mund të shkojë në DVI, nëse kërkohet nga skema, por ky rast nuk vlen në TV.

Lidhni televizorin pa tela

Nëse kabllor për lidhjen e laptopit dhe televizorit për disa arsye nuk funksionon (pikat janë shumë larg njëri-tjetrit, nuk dua të largoj telat në horizont), atëherë mund të provoni të lidhni pa tel.

Miracast

Zbatimi i një lidhjeje të tillë është e mundur vetëm nëse televizori juaj e mbështet këtë teknologji.

Zbatimi i një lidhjeje të tillë është e mundur vetëm nëse televizori juaj e mbështet këtë teknologji

Shikoni në ekranin e madh pa tela

 • Esenca e saj është mjaft e thjeshtë - transmetuesi nëpërmjet modulit Wi-Fi dërgon një sinjal të koduar sipas një algoritmi të caktuar.
 • Pajisja marrëse e sheh, e decodon dhe e nxjerr atë si një sinjal video.

Këshillë! Disa modele të TV kanë mbështetjen e kësaj teknologjie, por nuk janë të pajisur me pajisje, dmth., Sigurojnë blerjen dhe instalimin e pajisjeve të ndara. Sigurohuni që t'i kërkoni shitësit për këtë veçori, nëse planifikoni të zbatoni një lidhje të tillë.

 • Kjo do të thotë që edhe një smartphone mund të lidhet me televizorin në këtë mënyrë, me kusht që fuqia e tij të jetë e mjaftueshme, sepse teknologjia kërkon shumë burime.
 • Nëse lidhja dështon, sigurohuni që funksioni Miracast të aktivizohet në cilësimet e televizorit.
 • Një televizor që nuk e mbështet këtë funksion mund të lidhet nëpërmjet një pajisjeje të largët me furnizim të veçantë me energji elektrike. Ajo lidhet me hyrjen e videos HDMI.

Smart TV

Zhvillimi i elektronikës dixhitale shkon në faktin se të gjitha pajisjet janë duke u bërë shumëfunksionale, në gjendje të zëvendësojnë pajisjet e tjera. Shembulli më i gjallë i një transformimi të tillë është telefonat inteligjentë, të cilët janë kthyer nga "dialers" të zakonshëm në laptopë portativë, të cilët nuk janë inferiorë në funksionalitetin e pajisjeve të plota (të njëjta PC, kamera, regjistrues zëri etj.).

)

Smart TV nga Samsung është një nga më të mirët për sot

 • Zhvillimi i teknologjisë televizive shkoi në të njëjtën mënyrë. TV modern nuk është vetëm një mjet për të parë programet televizive, por edhe pjesërisht një kompjuter që mund të lidhet me internetin.
 • Dhe këtu mund të lidheni me një kompjuter? Çdo gjë është e thjeshtë - një PC i konfiguruar në një mënyrë të caktuar mund të shpërndajë internetin edhe përmes Wi-Fi.
 • Sa për televizorin me funksionin Smart, nuk është një analog i plotë i një kompjuteri. Kjo ka të bëjë kryesisht me përdorimin e burimeve të caktuara - të markës dhe në dispozicion të publikut, për shembull, YouTube.
 • Po, disa modele kanë një shfletues të integruar, por është pothuajse e pamundur ta përdorësh atë, sepse pajisjet nuk dinë të pastrojnë cache.

Marrësi i sinjalit Wi-Fi për TV

 • Lidhni televizorin në këtë mënyrë mund të jetë kabllo LAN, ose pa tela. Jo të gjitha modelet kanë një marrës të sinjalit të integruar, kështu që mund t'ju duhet të blini një përshtatës të tillë, siç është në foton e mësipërme. Çmimi i një pajisje të tillë është mjaft i lartë.

Konfigurimi i kompjuterit

Pra, kemi përfunduar lidhjen, mbetet për ta rregulluar kompjuterin pak, sepse nuk mund të ketë imazh, ose do të transmetohet në dy vëzhgues në të njëjtën kohë.

Pra, kemi përfunduar lidhjen, mbetet për ta rregulluar kompjuterin pak, sepse nuk mund të ketë imazh, ose do të transmetohet në dy vëzhgues në të njëjtën kohë

Kontrolli i ekranit

 • Klikoni në një vend të zbrazët në tavolinën e punës me butonin e djathtë të miut. Para se të hapni një meny të kontekstit në të cilën dëshironi të zgjidhni artikullin "Rezolucioni i ekranit".
 • Një dritare do të hapet, si në foton më sipër, nga ku mund t'i kontrollojmë parametrat e transmetimit.
 • Ekzistojnë tri pika kryesore: ekran, rezolucion, orientim.
 • Duke klikuar mbi trekëndëshin pranë "Ekranit", do të shihni një meny ku mund të zgjidhni që monitoroni në momentin që ju nevojitet për të prodhuar një imazh. Gjeni TV atje, klikoni mbi të, klikoni "Aplikoni" dhe "OK". Çdo gjë, imazhi do të arrijë në ekranin e televizorit.
 • Ndodh që kompjuteri gabimisht përcakton rezolucionin e ekranit - këtu mund ta caktoni vlerën manualisht, sipas zgjidhjes së matricës së televizorit tuaj - zakonisht është 1920x1080 ose 1366x768. TV modern ka një rezolucion të lartë prej 3840x2160.

Butonat e funksioneve në laptopë të ndryshëm mund të ndryshojnë

Këshillë! Për të kaluar mes vëzhguesve në laptopë, zakonisht ofrohet një buton funksioni i veçantë, lexoni udhëzimet dhe mund ta kontrolloni sistemin me lehtësi më të madhe.

Le të përmbledhim. Tani ju e dini se si duhet të lidhni kabllon televizive në kompjuter. Ne thamë për shumë variacione, kështu që me siguri do të gjesh një mënyrë që është e pranueshme për ty dhe të bësh gjithçka me duart e tua.

Dhe këtu mund të lidheni me një kompjuter?